ASI ( Air Susu Ibu )

– more fresh… HEALTHIER and free –

Gimana cara peras ASI supaya banyak ?

From: sehat@yahoogroups.com [mailto:sehat@yahoogroups.com]On Behalf Of
Desi, A Mahdi
Sent: 29 Nopember 2005 10:43
To: sehat@yahoogroups.com
Subject: [sehat] Tanya : Gimana cara peras ASI supaya banyak ?

Dear SPs,

Kagum nih denger success story ASI ekslusif beberapa SP di milis ini.
Saya sekarang juga lagi ngasih ASI ekslusif untuk Fakhri (2.5 bulan).
Masalahnya, entah kenapa kalau diperas ASI saya kok sedikit sekali ya,
Cuma sekitar 50 cc, paling banyak 100 cc (ini kalau bareng menyusui),
tapi kalau 4-5 jam tidak menyusui ya melimpah. Gimana caranya supaya ASI
peras banyak, soalnya sekarang saya jadi ga bisa ke mana2 karena terikat
dengan nyusuin bayi (tiap 2 jam Fakhri haus).

Jawab :

From: Istigfarin Sumarahayu
To: sehat@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, November 29, 2005 11:33 AM
Subject: RE: [sehat] Tanya : Gimana cara peras ASI supaya banyak ?

Dear Dessy,

selamat ya… sudah 2,5 bulan berhasil kasih ASI eks, 3,5 bulan lagi to go…

untuk sekarang ini, kalo dessy mau pergi ya baby nya dibawa aja, atau mulai belajar memerah ASI untuk diberikan dengan sendok kalo dessy pergi. Kalo saya dulu, setiap habis nyusuin, kalo masih ada sisa pasti saya perah dan dimasukkan botol, diberi tanggal dan langsung masuk freezeer, jadi pas mulai ngantor udah lumayan banyak stok nya.

coba kalo meres dengan tangan, kuncinya jempol tangannya jangan digeser (berubah posisi) cukup di tekan, lepas, tekan, lepas… kalo masih geser berarti belum tepat caranya.

enjoy the moment… bahagia sekali rasanya menyusui itu….buat kita juga… buat babynya juga… buat saya masa indah ini rasanya singkat saya… 2 tahun more or less…

Salam,
Apin

From: Imelda Santos
To: sehat@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, November 29, 2005 11:45 AM
Subject: Re: [sehat] Tanya : Gimana cara peras ASI supaya banyak ?

Dear Dessy,

Kalau saya, memompa setelah menyusui pagi hari, memang cuma dapat
100cc-an, lalu setiap kali habis menyusui juga memompa sampai habis…

Malam hari setelah si kecil tidur (kurang lebih 2 jam setelah si kecil
tidur), saya pompa lagi….

Sekarang saya sudah kembali kerja, pagi saya dapat 100cc, malam 80 cc,
di kantor dapat +/- 400-500cc. Sedangkan si kecil sudah minum 5 kali
@100cc saat saya tinggal di kantor. Jadi stok yang dihabiskan si kecil
dan saya hasilkan, alhamdulilah, masih seimbang…


Imelda….

From: Tasya, Amanda
To: ‘sehat@yahoogroups.com’
Sent: Tuesday, November 29, 2005 5:27 PM
Subject: RE: [sehat] Tanya : Gimana cara peras ASI supaya banyak ?

Dear Mbak,

Kalo untuk aku, kunci utama supaya sukses meres ASI adalah adanya let down
reflex.
Gimana terjadinya let down reflex itu aku kutip dari situsnya Australian
Breastfeeding Association:

Tingling Sensations – “Let-Down”:

After baby has nursed for a few minutes, many (but not all) women feel a
tingling sensation followed by a strong surge of milk. This is known as the
“let-down” response, and is natural and expected. This can happen with
nursing, with just seeing a baby, hearing a baby cry or even thinking about
your baby. Often this let-down is accompanied by a leakage of milk from one
or both breasts.

The hormone oxytocin is released into your blood, and as a result the tiny
muscles surrounding the milk-storage cells of the breast push the fattier
hind milk into the ducts – this is the let-down reflex or the milk-ejection
reflex.

Dgn adanya let down ini kalo aku meres jadi cepet and banyak, soalnya mancer
gt.
Untuk terjadinya let down ini, biasanya aku stimulasi nipplenya. Jadi
sebelum kita meres, aku keluarin dikit ASInya, olesin ke nipple and ngga
lama biasanya kerasa payudara kenceng.

Nanti kalo aliran ASI udah berkurang, aku stimulasi lagi nipplenya, ngga
lama mancer lg. Dlm 1 kali session pumping, biasanya aku bisa ngalamin 2-3
kali let down ini.

Ini ada tips yg berguna dalam peras asi, aku copy dr
http://www.breastfeedingandbabywearing.co.uk

General Expressing Tips
– Expressing milk is easier if you are relaxed – try deep breathing
exercises. Some women from Bach Rescue remedy helpful for calming them
down if they are trying to express when stress.
– A routine also helps to relax the body in preparation – This could
be laying your pump out on a table, looking through a little photo album
of baby pictures, making your self a cup of tea or anything else which
you do which you could make into a ritual.
– Many women find it easier to express if baby is with them. If you
can’t express in the same room as your baby, then a looking at a photo
may help, as may something which smells of baby or visualising
yourself feeding your baby.
– Don’t worry about the amount of milk you are producing – babies are
much more effective at removing milk from the breast, and worrying that
you might not be expressing as much milk as you need releases
adrenaline, which works against the oxytocin which the body needs to let
down milk.
– It is important that you continue expressing until hind milk flows –
this is the richer, whiter milk which come after the thinner, more see
through hind milk.
– Many women find that they can have multiple let downs in a session,
so if you milk flow slows down it is worth continuing to see if you have
a second let down.
– On the other hand, expressing for more than 20 minutes on one breast
is not recommended as this could damage your breast.
– Stroking firmly but not too hard from the outside of the breast
to the nipple, and working your fingers in little circles, spiraling
from the outside of the breast to the nipple is a great way to prepare the
breast for expressing, and can be down each time the milk flow slows
down.
– You may be most successful at expressing while your baby feeds from
the other breast – this does take some dexterity, and possibly a
helping hand from your partner
– Applying heat the breast may also help – a warm rung out flannel or
a shower can often start things going If you need to express regularly,
then try to express at the same time and place. Your body will adapt
to this quicker.
– Learning to express is about teaching your body to respond to an
additional set of cues, so don’t be surprised if your first
expressing sessions aren’t very productive. Try again another day,
perhaps at a different time, and see what happens.
– Most mums find that they can express more milk in the morning, and
less at night. The level of your supply does vary through the day and
from day to day, so don’t expect to always get the same amount.
– If you are trying to build up your supply, it is very helpful to
express in the later evening. Even though you may be producing less milk,
the level of hormones in your body mean that late evening
feeds/expressing session are the best at ‘demanding’ a higher supply.
– Most experts say that it takes about 3 days of stimulation for the
body to fully catch up with demand, so if you add an expressing session
into your day, your baby may fit in an extra feed as well until your
body realises what you want.
– Studies have shown that breast milk from hand expresion contains the
more of the fatty hindmilk than breastmilk from pumping, and that More
milk, and especially more hindmilk, is produced when milk is expressed
from both breasts at the same time.
– If you are expressing from one breast at time, it is recommended
that you express from one side until the milk flow slows down
significantly, and then from the other side until that flow slows down,
and then back to the first side etc.

Maaf kalo kepanjangan, tapi menurutku tips-tips di atas sgt berguna.
Hope this help ya mbak, happy breastfeeding!

Tasya

November 29, 2005 - Posted by | Q&A/ Sharing ASI

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: